De ce timpul este mai important decat sănătatea ana maria toader

De ce timpul este mai important decat sănătatea

Aud des expresiile „sănătatea este cea mai importantă” sau „dacă ai sănătate, le faci pe toate” și sunt de acord cu ele, dar, cu toate acestea, TIMPUL este singura resursă irecuperabilă de pe Pământ. 

Tot ce se află pe această planetă are nevoie de un timp pentru a se naște, a crește, a se dezvolta și a muri. Inclusiv noi, oamenii!

Am trecut printr-o perioadă în care sărăcia mea provenea din lipsa de timp! A fost o perioadă în care am făcut multe lucruri, dar în care am trăit prea puțin. 

În vara de dinainte de a 22-a toamnă a vieții mele a început totul. Atunci am văzut moartea ca pe ceva ce îți ia timpul. Inevitabilă și totuși, în micimea mea, am încercat să fug de ea. 

În vara cu pricina am pierdut 2 prieteni dragi, unul de 27 ani și celălalt de 23 ani. Ambii s-au stins prea repede sau exact atunci când și-au ales timpul, dar asta am înțeles mai târziu. 

Atunci, însă, mi s-a părut nedrept faptul că ei nu au mai avut timp să își îndeplinească visele, să crească albine sau să ajungă piloți de raliu. Atât de nedreaptă mi s-a părut moartea în acele momente, încât am decis să nu las să treacă pe lângă mine nici o oportunitate, nici o zi în care să irosesc timpul, pentru că „alții ar dori să mai aibă timp, dar nu mai pot”. 

Așa am început să merg cu valul, să fac lucruri din inerție, fără a mă opri să respir, să admir cerul sau să zâmbesc. 

Este adevărat că am avut o perioadă fructuoasă în care am vizitat multe locuri noi, am  acceptat fiecare oportunitate și am muncit mult… ca să mă dezvolt, ca să fac ceva, ca să îmi îndeplinesc visele, ca să nu pierd timpul!

Cu timpul însă, m-a pierdut pe mine într-un burnout frumușel combinat cu o depresie și mai frumoasă la 27 de ani. Nu am știut că sunt extenuată psihic sau că sunt extraordinar de tristă până când, de nevoie, a trebuit să îi dau timpului timp să respir, să zâmbesc, să admir cerul… să mă vindec! 

Îmi cocreasem o realitate în care nivelul pe care îl atinsesem indica două direcții: moartea (căci mai jos nu aveam unde să mă duc) sau viața. 

Evident, am ales viața, cu ore lungi de terapie și meditație în care a trebuit să simt toată durerea de care fugisem până atunci, a trebuit să stau cu mine, a trebuit să îmi dau timp ca să pot trăi! În prezent, încă îmi dau timp pentru aceste lucruri, căci am observat că dacă nu îmi dau eu timp, corpul, mintea și sufletul meu își iau ele timpul necesar sub diverse forme mai puțin plăcute (de cele mai multe ori răcesc). 

Așa am ajuns să învăț că:

*Timpul este relativ și că toate lucrurile se întâmplă la timpul lor – nici o secundă mai devreme sau mai târziu! 

*Fiecare om are timpul lui! Un timp pentru a trăi și un timp pentru a muri! Iar acest timp noi decidem cât sau când să îl folosim!

*Fiecărui anotimp îi corespunde un timp. Iar dacă înveți să trăiești în sincronicitate cu timpul lor, viața ta va deveni mai armonioasă:

  • Toamna este anotimpul în care natura se pregătește „să moară”. Își încetinește procesele metabolice, își strânge ultimele rezerve de hrană și se pregătește de odihnă. 
  • Iarna este anotimpul contemplării și al odihnei. Nopțile lungi și reci sunt un prilej bun pentru a medita,  a te odihni și de a face planuri. 
  • Primăvara este timpul bucuriei. Timpul în care odihna se încheie și viața își reîncepe activitatea.
  • Vara este timpul cel mai bun pentru a face lucruri, deoarece energia soarelui oferă și mai multă energie Pământului. 

Deși par separate aceste timpuri, ele se întrepătrund! Vița de vie este un maestru al acestei arte. Vara, în timp ce se pregătește să se înmulțească prin maturarea fructelor, începe și pregătirile pentru a da viață în anul următor. Toamna își umple depozitele cu ultimele substanțe nutritive pe care le ia din frunzele ce le leapădă. Iarna, când pare că nu se întâmplă nimic, mugurii se diferențiază și cresc, astfel încât în primăvară să prindă viață. 

Vinul are timpul lui. Pe de o parte, are nevoie de un timp pentru a se naște, un timp pentru a ajunge la desăvârșire și un timp pentru declin, pe de altă parte, are un timp pentru a-l savura și aprecia. 

Creativitatea are nevoie de timp! Dacă ești o persoană creativă, să stai degeaba, doar tu cu tine, este un timp absolut necesar pentru creștere și productivitate!

Eternitatea este în AICI și ACUM. Fiecare clipă conține în ea o eternitate. Nu există timp în Univers.

AM FOST-SUNT-VOI FI sau TRECUT-PREZENT-VIITOR se întâmplă toate simultan. Lasă trecutul să se scurgă, viitorul să vină și doar fii!  

Am văzut și văd mulți oameni care nu își dau timp să fie. Trăim pe Pământ și, fie că vrem, fie că nu, ne supunem unui timp. Este minunat și perfect normal să muncești astăzi ca mâine să îți fie mai bine, dar nu uita că mâine curând va fi ieri. Și viața îți vai fi mai scurtă cu un „astăzi”. 

Timpul poate fi stăpânit prin disciplină, autodisciplină și prioritizare! Cartea „Nu mânca broasca”, de Brian Tracy, demonstrează perfect acest lucru.

Răbdarea este o altă cheie a timpului! Așa cum nu poți culege struguri în iunie ca să faci vin, fiecare proces are timpul lui! 

A AVEA și A FI sunt două căi ce trebuie echilibrate pentru a duce o viață armonioasă, a te dezvolta și a crește. Secretul? A fi și a avea se întâmplă ACUM! 

Cele mai bune lucruri pe care le fac într-o zi și care îmi dau timp să trăiesc sunt:

  • exercițiile de dimineață. Nu sunt o persoană sportivă, dar corpul meu adoră stretching-ul dimineața.
  • respirațiile conștiente 
  • recunoștința pentru tot ceea ce este, pentru soarele care a răsărit din nou, pentru care aerul îmi umple plămânii…
  • să zâmbesc!

Dă-ți timp acum pentru odihnă, pentru a zâmbi, pentru a avea grijă de tine, pentru a crea, pentru a munci, pentru a trăi!!! 

Nu aștepta să vină mâine căci s-ar putea să îl regreți pe „astăzi”. 

Să fii recunoscător pentru astăzi îți oferă timp pentru a trăi sau un mâine mai bun!

Sănătatea este pentru a face lucruri în timpul pe care îl ai. 

Timpul este pentru A FI. 

Viață colorată și vinuri excelente! 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top