Cum aleg un vin supermarket ana toader

Cum aleg un vin din supermarket?

Cumpărarea unui vin supermarket poate avea avantaje și dezavantaje, iar decizia depinde de preferințele și nevoile fiecărei persoane. Iată câteva motive pentru care unele persoane (printre care și eu) preferă să cumpere vin supermarket:

  1. Sunt peste tot și sunt ușor accesibile pentru majoritatea dintre noi.
  2. Au o selecție largă de vinuri, incluzând atât vinuri românești, cât și internaționale.
  3. Prețuri accesibile: de obicei, supermarketurile oferă prețuri competitive pentru vinuri, având în vedere că achiziționează în cantități mari și pot beneficia de reduceri din partea producătorilor.
  4. Reduceri și promoții: supermarketurile oferă adesea reduceri sau promoții la vinuri, ceea ce poate fi un avantaj pentru a cumpăra vinuri de calitate la prețuri mai mici.

În ciuda acestor avantaje, este important să ții cont și de câteva dezavantaje atunci când cumperi vin supermarket:

  1. Expertiza limitată: personalul din supermarket nu este întotdeauna specializat în vinuri, ceea ce înseamnă că nu pot oferi sfaturi detaliate despre alegerea vinului potrivit sau despre asocierea acestuia cu mâncarea.
  2. Selecție mai restrânsă: în comparație cu magazinele specializate în vinuri, supermarketurile pot avea o gamă mai limitată de vinuri premium sau mai rare.
  3. Stocarea și manipularea: calitatea unui vin supermarket poate fi afectată în supermarketuri, unde stocarea și manipularea pot varia.
  4. Nu toate vinurile sunt la fel de bune: există vinuri mai puțin calitative și chiar vinuri de proastă calitate vândute în supermarketuri, așa că este important să fii atent la alegerea vinurilor și să citești etichetele.
  5. Vinurile expuse la raft propuse spre vânzare nu sunt ținute în condiții de temperatură și lumină adecvate. Sfat: evită să cumperi vin supermarket aflat pe ultimul raft, deoarece acestea sunt cel mai mult expuse la o lumină puternică.

Cum să alegi totuși un vin supermarket?

În primul rând, nimeni nu îți poate garanta 100% că vinul pe care îl cumperi nu are defect (indiferent de unde îl cumperi). Vinul este un organism viu, asemeni omului, are o evoluție a sa, o perioadă de maturizare, un timp optim de a fi consumat, și un declin. Prin urmare, atunci când nu știi ce să alegi, sugestia mea este să alegi vinul după criterii întâmplătoare: culoare, etichetă, regiune geografică, soi, slogan, cramă… Distrează-te, fii deschis la nou, lasă-te surprins și experimentează.

Uite câteva „reguli” de care să ții cont atunci când cumperi un vin supermarket:

  • Evită vinurile de pe ultimul raft, ele au parte de cea mai mare expunere la lumină și căldură, lucru care poate afecta calitatea acestora. 
  • Verifică data îmbutelierii. Dacă vinul alb a fost îmbuteliat cu mai mult de 2 ani în urmă, evită-l; șansele ca acel vin să fi zăcut prin depozitul magazinului în condiții improprii sunt mari și, prin urmare, acest lucru poate să afecteze calitatea. Vinurile roșii sunt mai rezistente la intemperii, dar nu sunt de neatins. 
  • Verifică dopul și capișonul sticlei. Este foarte important ca dopul să fie inserat corect în sticlă, iar capișonul să nu se miște pe gâtul sticlei. Este adevărat că unele sticle cu vin pot pleca așa de la producător (datorită unor erori generate la îmbuteliere). Verifică data îmbutelierii: dacă vinul a fost pus în sticlă în urmă cu câteva luni, atunci șansele să fie defect de la producător sunt mai mari decât să fi fost depozitat impropriu. 
  • Un alt criteriu care te poate ajuta în a alege un vin din supermarket sunt medaliile lipite pe sticlă. Ce trebuie tu să știi în cazul acesta este că: un sticker colorat și inscripționat cu bronze, silver sau gold la nu știu ce concurs garantează doar că acel vin are o anumită calitate! Acea bulină nu garantează faptul că vinul va corespunde gusturilor tale. 

Ce am învățat eu cumpărând vin supermarket:

  • Personal, nu dau mai mult de 60 lei pe un vin supermarket, deoarece am descoperit că vinurile cuprinse între 25-60 lei au cel mai bun raport calitate-preț, însă prețul mediu al vinurilor achiziționate de către mine din supermarket este 35-40 lei.
  • Să aleg numai vinuri medaliate, în opinia mea, înseamnă să îmi limitez foarte mult opțiunile, deoarece nu toate cramele își permit să participe la astfel de concursuri (taxele sunt destul de mari) sau aleg să participe la astfel de concursuri.
  • Să fiu atentă la data producerii vinului, de exemplu am găsit „Beaujolais Nouveau” îmbuteliat cu mai mult de un an în urmă. Acesta este un vin care se consumă în mod ideal în cel mult un an de la data obținerii lui (de aici și numele de „nouveau” – nou).
  • Vinurile la BIB de 3 L nu sunt chiar ieftine, dar sunt mai comode la un grătar și sunt de cele mai multe ori corecte, adică raportul calitate-preț este unul bun.
  • Vinurile la doză din supermarketuri sunt o alegere ok, dacă ești singurul consumator de vin de la petrecere și nu vrei să dai bani pe o sticlă cu vin. 
  • Să fiu atentă la data îmbutelierii sau la numărul lotului, deoarece cramele au tendința de a schimba cupajul vinului înainte de îmbuteliere în cadrul aceleiași etichete…

Viață colorată și vinuri excelente!

Recomand consumul responsabil de alcool!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top